Pootgoed en poëzie vanaf het Bildt naar Malta

De samenwerking tussen de twee Culturele Hoofdsteden van Europa in 2018, Leeuwarden-Fryslân en Valletta is weer zichtbaar gemaakt met het project Poetic Potatoes.Op woensdag 4 oktober zijn bij akkerbouwbedrijf Mts. Vogels in Firdgum pootaardappelen geladen, met aan elke zak een literair Fries gedicht geschreven door Grytsje Schaaf. Basisschoolleerlingen van groep 7 en 8 van De Tamsmaskoalle uit Tzummarum  hebben door hun en door leerlingen van De Oanset in Ried en De Steven in Franeker geschreven gedichten op een pallet pootaardappels gelegd. Daar zijn 5 in opdracht geschreven Friese gedichten en 5 bestaande gedichten bij gevoegd en het gedicht van de winnaar van de amateur dichtwedstrijd afgelopen maart.

Vervolgens is de container verzegeld en op reis gegaan richting Malta, waar hij over ongeveer tien dagen aan komt.  De pootaardappelen gaan dan meteen de grond in. In maart 2018 komen Maltese gedichten met de nieuwe Malta aardappelen terug.  Verpakt in speciale jute zakjes met een Maltees met daaraan een van die gedichten zijn ze dan in de winkel te koop. In 2014 zijn de eerste gedichten op deze manier naar Malta verzonden en dit is de laatste zending. Volgend jaar maart resulteert dit in een magazine met viertalig poëzie (Fries/Bildts, Nederlands, Maltees, Engels) en artikelen over het project dat zowel in Leeuwarden als op Malta wordt gepresenteerd.

Poetic Potatoes is onderdeel van het project Potatoes go Wild; een van LF2018-projecten uit het hoofdprogramma en wordt uitgevoerd door de Stichting De Bildtse Aardappelweken in samenwerking met het Friese algemeen-cultureel opinieblad De Moanne, Agrico Coöperatie u.a., Lân fan Taal en Valletta 2018.

Axomama

Extra voorstelling op woensdag 5 juli. 

6, 7 en 8 juli zijn uitverkocht.

Vol = vol!