Evenementen

Kûnst in skuren

Net als tijdens de voorgaande edities wordt er op vier moderne akkerbouwbedrijven kunst tentoongesteld. Dit keer zullen zijn er 19 kunstenaars uitgenodigd om deel te nemen aan de expositie. Zij hebben allen speciaal werk gemaakt of zijn bekend door hun werk over landschap, aardappels, aarde/het land en de waddenkust.

Te zien zijn onder andere schilderijen, keramiek, film, fotografie, grafiek, beelden, tekeningen en installaties.

Deelnemende kunstenaars zijn:

Fam. Smits: Kaneli & Smit, Ellen Mandemaker, Francoise Stoop, Wim Warrink

Fam. Palsma: Kitty Boon, Abe Gerlsma, Marjolein Poortvliet, Linette Raven, Hanneke Roelofsen

Fam. Rodenhuis: Jenny Boot, Anca Blok, Wia Bouma, Annagreet Hoogeland, Renée Marcus Janssen, Heine Noordstra, Melis van der Sluis, Catrinus Spinder

Fam. Binnema: Karin Mennen, Saskia Pfaeltzer

Tijdens de weekenden zullen er extra activiteiten plaatsvinden in de vorm van onder meer poëzievoordrachten, workshops en creatieve sessies van kunstenaars die op locatie aan het werk zijn.

Axomama

Axomama is de godin van de aardappel. Maar de godin gedraagt zich soms als een mens. Uit jaloezie verandert zij een veredelaar in een aardappel. Maar juist door haar menselijke trekjes weet Axomama het verhaal ook tot een goed eind te brengen. Zij koppelt een jonge boerin aan een boer. En zij tovert de veredelaar terug in een man. Het laat zich raden dat zij hem op zichzelf verliefd laat worden. De cast bestaat uit Theun Plantinga, Tet Rozendal, Jitze Grijpstra en Lysbeth Welling. Deze acteurs hebben ruimschoots hun sporen verdiend in het theaterlandschap. Zij zullen ook verschillende liedjes zingen in het humoristische stuk.

Info over de spelers
Theun Plantinga debuteerde in 2003 bij Tryater. De acteur en zanger speelde daarna verschillende locatievoorstellingen en musicals door het hele land en in België. De afgelopen tijd had Theun hoofdrollen in Bijke en Kneppelfreed van Pier21. Hij zat ook in Altyd Seumer, het theaterstuk van de vorige editie van de Bildtse Aardappelweken. In Axomama zal hij zich van zijn komische kant laten zien.

Tet Rozendal is bekend van haar solovoorstellingen. Zij schreef en speelde de stukken Mata Hari en Nachtvlinder. Daarnaast kennen wij haar natuurlijk als zangeres. In december 2017 raakte zij uit de roulatie na een val. Daarover schreef zij de tragikomische theatervoorstelling Ferlies yn Lockdown. In het theaterstuk Axomama speelt zij de rol van de godin.

Jitze Grijpstra is toneelspeler en zanger. Hij is bekend geworden door de hoofdrol in Turks Fruit, het openluchtspel van Dronryp. Hiervoor ontving hij de Gouden Gurbe voor beste hoofdrol. Verder speelde hij in vele andere producties, onder andere De kraak van de kluis. Hij vertolkt de hoofdrol in Floed, de voorstelling over het Woudagemaal.

Lysbeth Welling is actrice en speelde onder andere jarenlang bij Tryater. Ze geeft theater- en taallessen en workshops en is verbonden aan het Friesland College, D-Drive, school voor Creatieve Industrie in Leeuwarden. Verder verschijnt ze af en toe op televisie.

De regie is in handen van Theo Smedes. De regisseur, acteur en theatermaker is bekend van vele producties. Hij speelde o.a. in De emigrant en regisseerde Schlindler’s List, het openluchtspel van Burgum. Ook doet hij de regie voor Floed, het stuk over het Woudagemaal dat in september in première gaat.

Bietpicknick

Zondag 2 juli 2023 van 12.00u tot 19.00u op Nieuwebildtdijk 115, Oude Bildtzijl.

Aandacht voor ‘Foetprint’ (het thema van de Bildtse Aardappelweken) wordt ook aan de bezoekers gevraagd. Bezoekers kunnen het terrein gratis op en nemen hun eigen eten en drinken, kleedje of campingstoelen mee.  Op geheel eigen wijze wordt het terrein aangekleed met zoveel mogelijk 2e hands en hergebruikt materiaal. Neem je eigen eten mee in herbruikbaar verpakkingsmateriaal (bijvoorbeeld vershoudbakjes) en deel eten uit als je te veel hebt.

Voor kinderen is er een blote voetenpad, speelzand en verscheidene klimtoestellen (op eigen risico). In de loodsen is creatieve culturele invulling in de vorm van muziekworkshops en kunstworkshops voor kinderen.

Ooit bedacht een groepje vrienden uit de Westhoek een Bring Your Own picknick om buurtbewoners met elkaar in verbinding te brengen. Dit gecombineerd met relaxte live muziek bleek een succesformule die zeer goed aansluit bij de doelstellingen van de Bildtse Aardappelweken: verbinding brengen tussen boeren en burgers, akkerbouw en cultuur en promotie van het Bildt. Samen met een aantal vrijwilligers van het eerste uur is Bietpicknick nieuw leven in geblazen.

Zo is één van de oprichters van Bietpicknick, Ben Feiertag uit Sint Jacobiparochie verantwoordelijk voor de line up. Lokale muzikanten zoals de winnaar van de ‘Bildste Kultuurpriis’ zanger Jan de Vries uit Oude Bildtzijl maar ook nationaal aanstormend talent Fasil Kuipers die optreedt als Faske zal te beluisteren zijn. Het programma wordt compleet gemaakt door optredens van de dames van Hot en Toasty, Timo de Jong met zijn band en de muziek Neil Young’s Harvest vertolkt door het duo Harteveld en Krako.

Axomama

Extra voorstelling op woensdag 5 juli. 

6, 7 en 8 juli zijn uitverkocht.

Vol = vol!