Over ons

De gezichten achter BAW

Froukje de Jong-Krap

Hein Koelmans

Nannie Jensma-van Herwijnen

Anneke Bouma

Willem Hoogterp

Loet Hin

Hein Jaap Hilarides

Peter Tolsma

Teun de Jong

Anita van Os

Waarom Bildtse Aardappelweken?

Het Bildt is een van de kerngebieden voor de pootaardappel export van Nederland. De klimatologische omstandigheden (dicht bij zee, waardoor er relatief weinig bladluizen voorkomen die de overbrengers van aardappelvirusziekten zijn) en de grondsoort (zeeklei) maken het Bildt tot een pootgoedgebied bij uitstek.

Naast het telen van aardappelrassen zijn er ook veel nieuwe rassen gekweekt, bijvoorbeeld Bildtstar, Red Scarlett, Desirée en Frieslander.
De pootaardappelen worden naar landen over de hele wereld geëxporteerd.

2008 was door de Verenigde Naties uitgeroepen als Internationaal jaar van de Aardappel. Op het Bildt zijn door Stichting De Bildtse Aardappelweken, gedurende dat jaar diverse activiteiten georganiseerd. De impact van die activiteiten, de grote hoeveelheid mensen die bereikt zijn en het enthousiasme waarmee de aardappelsector geparticipeerd heeft, heeft de stichting doen besluiten De Bildtse Aardappelweken 2012 te organiseren.

Foetprint - 2023

Unieke samenwerking met akkerbouwers en kunstenaars, met als doelstelling de consument kennis te laten maken met de moderne akkerbouw (lees aardappelteelt) en promotie van ’t Bildt, waar land en zee in elkaar overlopen, waar luchten het landschap bepalen en waar de bezoeker zowel toeschouwer en genieter is van de vergezichten als ongewild onderdeel wordt van het agrarisch proces.


Om dit doel te bereiken is er een intensieve samenwerking tussen agrariërs en kunstenaars. Theater, film en beeldende kunst worden gebruikt om de agrarische thema’s met de publieke interesses te verbinden, zowel regionaal, landelijk als internationaal.

Potatoes Go Wild - 2018

Een logisch vervolg van 2012 zou in onze 4 jaar cyclus de aardappelweken in 2016 zijn geweest. Toen Fryslân en Leeuwarden zich opmaakten om mee te dingen naar de titel Culturele Hoofdstad 2018 en bleek dat Valetta op Malta de partnerhoofdstad zou zijn, was de keus makkelijk om in 2018 de volgende aardappelweken te houden. De belangrijkste reden was, dat het Bildt een hele lange economische band heeft met Malta -pootaardappels van hier naar daar en Malta’s van daar naar hier- dat er vanuit de akkerbouwwereld goede contacten zijn met Malta en dat de aardappelweken voor het Leeuwarder bidbook de enige activiteit zou zijn waarin een organisch verband bestaat tussen de twee partner hoofdsteden.

Links:
Potatoes go wild binnenwerk 
Potatoes go wild omslag

Wereldwijd - 2012

In 2012 organiseerde Stichting De Bildtse Aardappelweken voor de tweede keer de “Bildtse Aardappelweken”. In 2008, het Internationale Jaar van de Aardappel” was de eerste versie.

De provincie Fryslân, waarvan gemeente het Bildt onderdeel is, is het hart van de Nederlandse pootaardappelteelt. De aardappelen worden geëxporteerd naar vele landen over de hele wereld en voeden vele mensen met een hoge voedingswaarde met slechts een kleine hoeveelheid zoetwater. Doel is om de consument te informeren over waar zijn eten vandaan komt, maar ook collega’s en bedrijven over hoe de moderne agrarische bedrijven vandaag de dag worden gerund.

Met diverse presentaties worden verschillende aspecten van de landbouw in combinatie met kunst belicht en maken bezoekers kennis met de boerenwereld. Ontmoeting tussen werelden die elkaar normaal gesproken niet zo snel treffen: de landbouw- en kunstwereld begint een cross-over. Doordat de presentaties naast elkaar worden gepresenteerd, trekken beide werelden een ander publiek aan.

Links:
Foto’s Bildtse Aardappelweken
Toekomst telers pootgoed ’t Bildt lijkt gunstig
Nostalgische ode aan de aardappel
Voorstelling Drie Morgen
Drie Morgen
Wereldwijd
Bildtse akkerbouw promoot aardappel en kunst
Bildtse Aardappelweken 2012

Van Grônd tot Mônd - 2008

2008 werd door de Verenigde Naties uitgeroepen tot Internationaal Jaar van de Aardappel

Op gemeente het Bildt is in de zomerperiode het Jaar van de Aardappel gevierd met tal van activiteiten. De nauwe samenwerking tussen boer en kunstenaar om alle ideeën te ontwikkelen en uit te voeren groeide uit tot een succesvol project. Doel was om de consument te informeren over waar zijn eten vandaan komt, maar ook collega’s en bedrijven over hoe de moderne agrarische bedrijven worden gerund.

De activiteiten waren onder andere:

  • 8 exposities waarvan er 8 kunstexposities waren van Nederlandse kunstenaars die aardappel gerelateerd exposeerden
  • 1 historisch expositie met zicht op de weg van de aardappel vanuit Peru naar de moderne pootgoedbedrijven en de export van daaruit over de hele wereld.
  • Symposium rond het thema “Het belang van de aardappel voor wereldwijde voeding en economie”.
  • Meet and greet met boeren: consumenten op bezoek bij producenten en samen lunchen.
  • Optredens van muziek, poëzie, zang en een balletvoorstelling uitgevoerd door30 landbouwwerktuigen en oogstmachines op een veld van 5 hectare tussen twee dijken waarin de toeschouwers uitleg krijgen over de aardappel als basis voor het leven in de strijd tussen de elementen bodem, water en vuur .
  • Filmfestival met films gerelateerd aan het thema.


Links:
Fan Grônd tot Mônd
Sware Grônd
Dossier Sware Grônd
Bildtse Aardappelweken groot succes
Akkerbouwbedrijven als galerie
Eten bij de boer
Kunst en aardappelen? Dat gaat best
Ballet voor landbouwmachines
Sware Grônd op Bildts aardappelland

Axomama

Extra voorstelling op woensdag 5 juli. 

6, 7 en 8 juli zijn uitverkocht.

Vol = vol!