Het Bildt is een van de kerngebieden voor de pootaardappel export van Nederland. De klimatologische omstandigheden (dicht bij zee, waardoor er relatief weinig bladluizen voorkomen die de overbrengers van aardappelvirusziekten zijn) en de grondsoort (zeeklei) maken het Bildt tot een pootgoedgebied bij uitstek.
Naast het telen van aardappelrassen zijn er ook veel nieuwe rassen gekweekt, bijvoorbeeld Bildtstar, Red Scarlett, Desirée en Frieslander.
De pootaardappelen worden naar landen over de hele wereld geëxporteerd.
2008 was door de Verenigde Naties uitgeroepen als Internationaal jaar van de Aardappel. Op het Bildt zijn door Stichting De Bildtse Aardappelweken, gedurende dat jaar diverse activiteiten georganiseerd. De impact van die activiteiten, de grote hoeveelheid mensen die bereikt zijn en het enthousiasme waarmee de aardappelsector geparticipeerd heeft, heeft de stichting doen besluiten De Bildtse Aardappelweken 2012 te organiseren.
Unieke samenwerking met akkerbouwers en kunstenaars, met als doelstelling de consument kennis te laten maken met de moderne akkerbouw (lees aardappelteelt) en promotie van ’t Bildt, waar land en zee in elkaar overlopen, waar luchten het landschap bepalen en waar de bezoeker zowel toeschouwer en genieter is van de vergezichten als ongewild onderdeel wordt van het agrarisch proces.
Om dit doel te bereiken is er een intensieve samenwerking tussen agrariërs en kunstenaars. Theater, film en beeldende kunst worden gebruikt om de agrarische thema’s met de publieke interesses te verbinden, zowel regionaal, landelijk als internationaal.
Een logisch vervolg van 2012 zou in onze 4 jaar cyclus de aardappelweken in 2016 zijn geweest. Toen Fryslân en Leeuwarden zich opmaakten om mee te dingen naar de titel Culturele Hoofdstad 2018 en bleek dat Valetta op Malta de partnerhoofdstad zou zijn, was de keus makkelijk om in 2018 de volgende aardappelweken te houden. De belangrijkste reden was, dat het Bildt een hele lange economische band heeft met Malta -pootaardappels van hier naar daar en Malta’s van daar naar hier- dat er vanuit de akkerbouwwereld goede contacten zijn met Malta en dat de aardappelweken voor het Leeuwarder bidbook de enige activiteit zou zijn waarin een organisch verband bestaat tussen de twee partner hoofdsteden.
In 2012 organiseerde Stichting De Bildtse Aardappelweken voor de tweede keer de “Bildtse Aardappelweken”. In 2008, het Internationale Jaar van de Aardappel” was de eerste versie.
De provincie Fryslân, waarvan gemeente het Bildt onderdeel is, is het hart van de Nederlandse pootaardappelteelt. De aardappelen worden geëxporteerd naar vele landen over de hele wereld en voeden vele mensen met een hoge voedingswaarde met slechts een kleine hoeveelheid zoetwater. Doel is om de consument te informeren over waar zijn eten vandaan komt, maar ook collega’s en bedrijven over hoe de moderne agrarische bedrijven vandaag de dag worden gerund.
Met diverse presentaties worden verschillende aspecten van de landbouw in combinatie met kunst belicht en maken bezoekers kennis met de boerenwereld. Ontmoeting tussen werelden die elkaar normaal gesproken niet zo snel treffen: de landbouw- en kunstwereld begint een cross-over. Doordat de presentaties naast elkaar worden gepresenteerd, trekken beide werelden een ander publiek aan.
Links:
Foto’s Bildtse Aardappelweken
Toekomst telers pootgoed ’t Bildt lijkt gunstig
Nostalgische ode aan de aardappel
Voorstelling Drie Morgen
Drie Morgen
Wereldwijd
Bildtse akkerbouw promoot aardappel en kunst
Bildtse Aardappelweken 2012
2008 werd door de Verenigde Naties uitgeroepen tot Internationaal Jaar van de Aardappel
Op gemeente het Bildt is in de zomerperiode het Jaar van de Aardappel gevierd met tal van activiteiten. De nauwe samenwerking tussen boer en kunstenaar om alle ideeën te ontwikkelen en uit te voeren groeide uit tot een succesvol project. Doel was om de consument te informeren over waar zijn eten vandaan komt, maar ook collega’s en bedrijven over hoe de moderne agrarische bedrijven worden gerund.
De activiteiten waren onder andere:
Links:
Fan Grônd tot Mônd
Sware Grônd
Dossier Sware Grônd
Bildtse Aardappelweken groot succes
Akkerbouwbedrijven als galerie
Eten bij de boer
Kunst en aardappelen? Dat gaat best
Ballet voor landbouwmachines
Sware Grônd op Bildts aardappelland
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijft altijd op de hoogte van het laatste nieuws over de Bildtse Aardappelweken.
Extra voorstelling op woensdag 5 juli.
6, 7 en 8 juli zijn uitverkocht.
Vol = vol!