Opening tentoonstelling Kûnstsinnige Eerappels

Hierbij nodigt het bestuur van stichting De Bildtse Aardappelweken / Potatoes go Wild uw redactie van harte uit voor de opening van de tentoonstelling Kûnstsinnige Eerappels/Artistic Potatoes in het Natuurmuseum Fryslân op vrijdag 13 oktober 2018.

Een van de meest in het oog springende kunstwerken van de expositie is het met echte aardappelen nagemaakte schilderij ‘De Aardappeleters’ van Vincent van Gogh door de Servische kunstenaar Dragan Despotovic. De tentoonstelling is te zien tot 6 januari 2019 en is daarmee onderdeel van de re-opening van Culturele Hoofdstad.

Programma opening Natuurmuseum:

13.30 uur Inloop

13.55 uur Welkomstwoord door de heer Tom van Slooten, directeur Natuurmuseum Fryslân

14.10 uur Introductie tentoonstelling Froukje de Jong-Krap, voorzitter/producer Potatoes go Wild

14.25 uur Gedeputeerde van de Provincie Fryslân, mevrouw Sietske Poepjes

14.40 uur Mr Robert Jackson, Deputy Head of Mission, Ambassade van Ierland in Nederland

14.55 uur Z.E. Mr Petar Vico, Ambassadeur van de Republiek Servië in Nederland

15.10 uur Mevrouw Claudia Woolgar, Stichting Leeuwarden/Fryslân 2018

Voertaal van de sprekers is Engels. Tussen de voordrachten in zingt singer/songwriter Jan de Vries in de Bildtse taal.

Na afloop van het officiële programma is er een informeel samenzijn met een hapje en een drankje en heeft u uiteraard tijd om de tentoonstelling te bezichtigen en een toelichting te krijgen van de kunstenaars over hun werk.

Deelnemende kunstenaars: Dragan Despotovic, Servië; Deirdre O’Mahony, Ierland; Grietje Huisman, Fred Thoolen en Maartje Roos, Fryslân.

Verbinding tussen stad, platteland en voedselvoorziening

Stichting De Bildtse Aardappelweken organiseerde het afgelopen jaar onder de noemer ‘Potatoes go Wild’ verschillende evenementen waarbij de verbinding tussen stad en platteland en onze voedselvoorziening centraal staat.

Zo opende in april het gewassenveld ’50 tinten groen’ aan de Oudebildtdijk waar bezoekers informatie konden krijgen over de teelt van oude en nieuwe gewassen en deze ook konden zien groeien en bloeien. 10.000 mensen brachten een bezoek aan dit gewassenveld. Ook organiseerde de Stichting een aardappeldiner voor 1.250 gasten in tien boerenschuren en bracht het een viertalige gedichtenbundel ‘Poetic Potatoes’ uit die tot stand kwam door een uitwisseling met Valletta 2018 op Malta. Maar liefst zo’n 15.000 bezoekers kwamen naar de  tentoonstelling Fruchtbere Grônd in zeven boerenschuren.

Locatie Kûnstsinnige Eerappels: Natuurmuseum Fryslân, Schoenmakersperk 2, 8911 EM Leeuwarden

Axomama

Extra voorstelling op woensdag 5 juli. 

6, 7 en 8 juli zijn uitverkocht.

Vol = vol!