Gewassenveld wordt ’50 tinten geel’

Het gewassenveld aan de Oudebildtdijk 749 is dagelijks geopend tot 10 september. Kom kijken naar hoe ons voedsel naast de deur verbouwd kan worden. Hier een kort verslag van een paar ‘groeiweken’:

Week 28

Deze week lijkt het al meer op 50 tinten geel in het veld. De bloemrijke akkerrand staat in volle bloei, het gonst er van de beestjes wat ook de bedoeling is hiervan. Voor de boer een dubbel gevoel, want een deel van de beestjes gaat ook wel eens buurten in onze gewassen en kunnen schade doen door zuigen en vreten en misschien wel overbrengen van ziekten en plagen.

De karwij is geoogst en staat nu in een kist, gaan we later binnen wel dorsen. Er staan ook geoogste gewassen in bundels op het veld. De sla is vrijwel geheel geoogst (en weggegeven aan vrijwilligers en belangstellenden). Er is weer wat nieuwe geplant voor later. Uien, rode biet en koolrapen water gegeven nu het droog blijft. De eerste peultjes hangen ook aan de sojaplanten; het is dan ook echt ‘Brazilliaans’ weer.

De profielkuil met de grondsoorten klei en leem is bijna de succesvolste ‘attractie’ van het hele veld en er is nog steeds vochtige grond hier onderin, tot ieders verbazing.

Week 29
Het koolzaad en de 3 graszaden hebben we deze week geoogst en ook gelijk afgevoerd om maar zo weinig mogelijk zaad hiervan volgend jaar in de grond te hebben. Het is geweldig om te zien hoe groen ons gras blijft met deze droogte en ook de gewassen staan er nog steeds fris op.

Alleen de uien en de rode bieten moeten water hebben en hebben dat ook gekregen.
En toen op woensdagavond de wind naar het westen draaide en daar de hele nacht bleef, was het het verrassend om te zien dat de volgende morgen de eerste gladiolen zichtbaar waren, de pluim in de mais er was en bloemen in de tabak en het raketblad.
We hebben heel veel vragen gehad over de kleurrijke akkerrand, waarom die hier zo mooi is en bij vele bezoekers thuis is mislukt.
Daar is wel een antwoord op en hopelijk gaat het bij deze mensen nu volgend jaar ook goed. Wilt u het antwoord ook? Ga op bezoek bij Piet Hoekstra aan de Oudebildtdijk 749.
En nu we het toch over de akkerrand hebben, deze week een foto die het verhaal de wereld uit helpt dat zonnebloemen met de zon meedraaien.   De foto is gemaakt ‘s avonds om 8 uur en alle zonnebloemen staan naar het oosten gericht.
(In het echt is het natuurlijk veel mooier en beter te zien).

Axomama

Extra voorstelling op woensdag 5 juli. 

6, 7 en 8 juli zijn uitverkocht.

Vol = vol!