Bijzondere taalles op De Wingerd in Damwoude

Bij elkaar gekomen in de centrale hal van de school ontvingen de leerlingen van De Wingerd, school voor speciaal onderwijs in Damwâld gedichten uit Malta samen zakjes Malta aardappelen. De leerlingen doen mee aan het project “Poetic Potatoes”, dat de stichting Bildtse Aardappelweken samen met literaire tijdschrift De Moanne organiseert als onderdeel van Leeuwarden / Fryslân 2018 Culturele Hoofdstad van Europa. In oktober vorig jaar hebben de klassen gedichten en kleine kunstwerkjes gemaakt over aardappels, friet en andere lekkere dingen en die naar leerlingen van het Hellen Keller Instituut voor speciaal onderwijs op Malta gestuurd. De Maltese gedichten zijn samen met kunstwerkjes terug gekomen.

De Wingerd leerkracht Pieter Zuidema begon de bijeenkomst met een presentatie waarin hij liet zien dat Malta ver weg in de Middellandse zee ligt en hoe het Hellen Keller Intituut er uit ziet. Een selectie van de gedichten die vorig jaar gemaakt zijn, werden door de schrijvers zelf voorgedragen en vervolgens werden door leerkrachten en leerlingen de Maltese gedichten in Nederlandse vertaling voorgelezen. Het werd een bijzondere en enthousiaste taalles die oktober 2016 een vervolg krijgt.

In het project “Poetic Potatoes” worden jaarlijks Friese dichters uitgenodigd een gedicht te schrijven over een onderwerp rond de aardappel. Die worden met een lading pootaardappels naar Malta gestuurd. Valletta op Malta is in 2018 ook culturele hoofdstad en al 150 jaar lang gaan de pootaardappels uit het Bildt daar in het najaar naar toe en elk voorjaar komen de nieuwe aardappels (Malta’s) hier op de markt. Met die nieuwe aardappels komen in opdracht geschreven Maltese gedichten mee, waarvan er één op een speciaal voor dit project gedrukte jute zak is genaaid, in het Maltees met een Friese vertaling.

Axomama

Extra voorstelling op woensdag 5 juli. 

6, 7 en 8 juli zijn uitverkocht.

Vol = vol!