Anita van Os, artistiek leider over Vruchtbare Grond

Al in 2016 tijdens mijn drukke werkzaamheden als artistiek leider van Kunstmaand Ameland  sprak ik vaak met mijn kunstvriendin Aukje van der Staag, bestuurslid van de Stichting Bildtse Aardappelweken, over het komende culturele hoofdstad project VRUCHTBARE GROND. 

Ik vond het een hele eer en een uitdaging toen ik gevraagd werd om dit fantastische project artistiek inhoudelijk vorm te geven. 

Met Aukje en Piet Hoekstra troffen we de voorbereidingen voor een tentoonstelling in 7 aardappelschuren en een grote sculpturenroute langs de 13 kilometer tellende Oudebildtdijk.

Ondanks het verdrietige plotselinge overlijden van Aukje kreeg het project steeds vastere vorm.

We bedachten dat de kunstenaars geselecteerd moesten worden uit de 4 Frieslanden: Nord en Ost Friesland in Duitsland, West-Friesland in Noord-Holland en de provincie Fryslân.

Door deze beslissing haalden we de banden met de Frieslanden weer aan en konden we de taal met elkaar verbinden. Het project kreeg hierdoor een uitzonderlijke uitstraling en status.

De beperking die mij deze afbakening gaf zorgde voor een bijzondere zoektocht en goede overweging in de kunstenaarskeuze met een grote diversiteit aan technieken.

Met veel plezier en passie ben ik tot een fijne selectie gekomen van 44 hoogwaardige en enthousiaste kunstenaars die allen met hun eigen technieken deelnemen aan dit grote evenement. De kunstwerken in de schuren zijn geïnspireerd op de streek en het thema terwijl de sculpturen buiten, voornamelijk in de voortuinen van de boerderijen, vrijere vormen hebben.

Een uitgebreide catalogus met teksten in Nederlands, Fries, Engels en Duits vertaald begeleidt de tentoonstelling.

 

Anita van Os

Artistiek leider VRUCHTBARE GROND 

Axomama

Extra voorstelling op woensdag 5 juli. 

6, 7 en 8 juli zijn uitverkocht.

Vol = vol!