PROGRAMMA

Deel ons op social media

Kunst bij de boer, Fruchtbere grônd / Fertile Soil

21 juni – 15 juli 2018
Kunst in aardappelschuren

44 kunstenaars uit ‘de vier Frieslanden’ in Noord-Europa exposeren in zeven aardappelschuren langs de Oudebildtdijk. De kunstenaars hebben zich laten inspireren door de landelijke omgeving. Anita van Os, eigenaar van Galerie de Roos van Tudor in Leeuwarden en conservator van de Kunstmaand Ameland in 2013 t/m 2016, heeft de tentoonstelling samengesteld. De exposities en sculpturen zijn gratis te bezoeken.

De taal van de kunst heeft de potentie om mensen elkaar en hun dagelijkse leven te laten (her)ontdekken. Kunst versterkt cultureel begrip en groei: behalve via de gesproken taal is de communicatie via beelden altijd belangrijk geweest.
Kunst in relatie tot landbouw kan tastbare antwoorden aan Europeanen geven die zichzelf vandaag de dag steeds vaker de vraag stellen waar hun voedsel eigenlijk vandaan komt. Als akkerbouwbedrijven letterlijk hun schuurdeuren openen voor het publiek leidt dat zonder twijfel tot een beter begrip tussen consument en producent, tussen de stedeling en de plattelander, onderwerpen aansnijdend over milieu en natuur, watermanagement, innovatie en duurzaamheid.

Verschillende disciplines van de beeldende kunst uit West Friesland, Fryslân, Ost Friesland en  Nord Friesland zijn te zien in 7 aardappelschuren langs de Oudebildtdijk. Daarnaast presenteert het moderne akkerbouwbedrijf zichzelf en is er ruimte voor een sponsor of kennisinstituut.

Sculpturen
Verspreid langs de Oudebildtdijk staan ongeveer 30 grote sculpturen, voornamelijk in de voortuinen van de monumentale boerderijen. De deelnemende kunstenaars komen ook uit de 4 Frieslanden. Eén schuur is ingericht als “Binnen Beeldentuin”. Hier is het kleinere werk te zien van de beeldhouwers die buiten in de Beeldententoonstelling exposeren.

Er is samenwerking gezocht met musea in de deelnemende regio’s; met Schloss Evenburg in Leer is de afspraak gemaakt dat een compilatie van de tentoonstelling daar van 3 augustus t/m 28 oktober  2018 getoond wordt.

Diverse kunstenaars komen op locatie werken. In de schuren zijn demonstraties van verschillende kunstvormen, dichters en performers treden op en er worden lezingen gehouden bij de tentoonstellingen.

De opening vindt plaats op 21 juni. Klik hier voor de uitnodiging opening Fruchtbere Grônd met programma. Dit is vrij toegankelijk.

Lezingen/optredens van kunstenaars
Tijdens de tentoonstellingsperiode van Fruchtbere Grônd zijn er iedere zondagmiddag lezingen op optredens in de schuur van de Familie De Jong, Oudebildtdijk 487. Klik op de link voor meer informatie.

Een uitgebreide catalogus begeleidt deze bijzondere expositie, deze is op alle deelnemende boerderijen verkrijgbaar. De entree is gratis.

Openingstijden expositie:
weekdagen van 13.00 – 17.00 uur, zaterdag en zondag 11.00 – 17.00 uur; op 23 juni van 9.00 – 17.00 uur

Klik hier voor de Routekaart Potatoes go Wild (origineel formaat is een drieluik 420×140). De gedrukte kaarten zijn op alle boerderijen gratis te verkrijgen.

1.  W. Bierma,   Roodpad 3
Johan van Aken: film en film stills
Pedro Bakker: tekening, audio en film met de performance van Roberta Petzoldt
Elena Steinke (Nord Friesland): schilderijen
Fred Thoolen: tekening

2. F. v.d. Schaar, Oudebildtdijk 60
Jan Hofman, schilderijen
Manuel Knortz (Nord Friesland): grafiek
Herman van der Made: sculpturen
Saskia Wagenvoort: fotografie

3. J.  Hoogland, Oudebildtdijk 201
Yvonne Alting (West Friesland): gemengde technieken
Karin Mennen (Ost Friesland):  schilderijen en sculpturen
Monique Verbruggen en Tineke van Montfort: glasinstallatie

4. Maatschap W.R. en G.F. Schuiling, Oudebildtdijk 287
Anne Feddema: schilderijen
Pieter Postma: fotografie
Fabian Vogler (Nord Friesland): brons sculpturen
Wil van Blokland: porselein

5. Fam. T. de Jong, Oudebildtdijk 487   (met kunstboekenwinkel)
Grietje Huisman:  aquarellen
Hauke Jessen (Nord Friesland): houten sculpturen
Gerrit Wijngaarden: schilderijen

6. W. Hoogterp, Oudebildtdijk 771
Barteld Evenhuis: schilderijen
Lotte Middendorp: film en film stills

7. T. Houtsma, Oudebildtdijk 1088
“Binnen beeldentuin”, kleine beelden van de beeldhouwers die buiten in de beeldenroute exposeren

Deelnemende kunstenaars buiten Beeldenroute: Periode: 21 juni – 10 september 2018
Joop van Bergen, Juul Bogemann (West-Friesland), Gosse Dam, Ruth Vulto Gaube, Uta Grams (Ost Friesland), Marco Goldenbeld, Evert van Hemert, Peter Hiemstra, Hans Jouta, Jos Kaarsemaker (West-Friesland),  Jan Ketelaar, Peter Koelemeijer (West-Friesland), Karianne Krabbendam, André van der Linden, Mai Movrin (West Friesland), Frans Ram, Hanshan Roebers, Hanneke Roelofsen, Eja Siepman, Gerrit Terpstra, Oene van der Veen, Auke Wassenaar, Leonard Wübbena (Ost Friesland).