PROGRAMMA

Deel ons op social media

Poetic potatoes

oktober 2014 – december 2018
Poëzie van Fryslân en Malta.

In 2018 zijn zowel Leeuwarden als Valletta, hoofdstad van Malta, culturele hoofdstad van Europa. Leeuwarden en het Bildt hebben al een relatie met Malta sinds ca. 1850. Ieder jaar rond het eind van september verlaten de eerste pootaardappelen het Bildt en worden verscheept naar Malta. In maart komen de nieuwe aardappelen, gegroeid uit het pootgoed, dezelfde weg terug. Zowel Malta als Fryslân zijn daarnaast officieel tweetalig en hebben een grote schat aan moderne en klassieke poëzie. Dit alles leidde tot een literair poëzieproject: een uitwisseling van Friese en Maltese gedichten.

In september 2014 zijn er tien Friese gedichten, met een Engelse vertaling, met het pootgoed mee vervoerd naar Malta in een speciaal ontworpen jute aardappelzak. In maart 2015 komen er tien Maltese gedichten, met een Engelse vertaling, met de aardappelen mee retour. Dit zal zo vier jaar doorgaan.

De gedichten zullen in hun originele taal op een geluidsdrager worden ingesproken en als bijlage in een meertalige gedichtenbundel met de 80 gedichten in maart 2018 gepresenteerd worden.

In november 2018 wordt tijdens een expositie in Natuurmuseum Fryslân een poëziefestival georganiseerd als afsluiting van de uitwisseling.

In samenwerking met Ernst Bruinsma en Sito Wijngaarden van de Moanne worden elk jaar dichters gevraagd een speciaal gedicht voord dit project te schrijven en een selectie gemaakt van bestaande gedichten. Op Malta staat dit proces onder leiding van Adrian Grima.
Deelnemende dichters in Fryslân zijn onder andere Hein Jaap Hilarides, Albertina Soepboer, Sito Wijngaarden, Gryt Wytbraad, Remco Kuiper. Vanuit Malta doen onder meer Mario Azzopardi, Cassa Pullicino, Charles Camilleri, Adrian Grima mee.

Parallel aan dit programma starten basisscholen op Malta en in Fryslân hun eigen uitwisseling. Met de literaire gedichten worden ook gedichten van leerlingen van scholen mee gezonden. Daarnaast wordt een meertalig lespakket over voeding, een kunstenaar en een akkerbouwer in de klas en andere activiteiten aangeboden aan de basisscholen.

Bundel/magazine Poetic Potatoes: Er is een viertalige bundel (NL, Fries, Engels, Maltees) gemaakt met artikelen, recepten en gedichten. Deze bundel is verkrijgbaar bij diverse boekhandels in de provincie of via info@bildtseaardappelweken.nl. De kosten bedragen € 5,– (exclusief verzendkosten).

naar de gedichten pagina / to poetry page

malta 1