PROGRAMMA

Deel ons op social media

Kûnstsinnige eerappels / Artistic potatoes

15 oktober 2018 – 6 januari 2019
Bijzondere expositie in Natuurmuseum Fryslân.

In de maanden oktober, november en december 2018 sluiten we de Bildtse aardappelweken 2018 af met een aardappelexpositie in het atrium van Natuurmuseum Fryslân te Leeuwarden. Kunstenaars maken ter plekke kunstwerken van aardappels. Bezoekers kunnen waar mogelijk hun steentje bijdragen. Centraal thema is de verbinding tussen stad en platteland.

De Servische kunstenaar Dragan Despotivic maakte het wereldberoemde schilderij “De aardappeleters” van Vincent van Gogh volledig na van nieuwe aardappelen. Ook kunstenaars als Jeffrey Allen Price en de Duitse Peter Pink houden ervan verrassende kunst te maken van het levende materiaal. Maar ook Nederlandse kunstenaars als Annet Bult, Margreet Kramer, Arjen Boerstra en Sjef Neijman gebruikten de aardappel op een hele kunstzinnige manier. Meerdere kunstenaars uit Nederland en andere Europese landen worden uitgedaagd kunst te maken van het levende materiaal, dat tijdens de tentoonstelling letterlijk zal gaan groeien.

Bezoekers zullen verrast zijn om basisvoedsel gebruikt te zien op een artistieke wijze. Middels foto’s zullen ze vertrouwd raken met het wereldwijde belang van de aardappel als dagelijks voedsel; het vierde voedingsgewas op aarde.

Het was bepaald geen toeval dat de Verenigde Naties in 2008 uitriepen tot het Internationale Jaar van de Aardappel. Er is veel innovatie gaande in het kweken en telen van aardappelen, bijvoorbeeld op het gebied van zilte teelten en droogteresistentie. Diverse van deze innovatieve ontwikkelingen zullen te zien zijn in Natuurmuseum Fryslân.

De aardappel behoort tot de familie van de nachtschadeplanten. Daarom wordt in de novembermaand ook het poëziefestival “Nachtschade” georganiseerd. Diverse nationale en internationale dichters zullen hiervoor worden uitgenodigd. Tevens vormt dit de afronding van het poëzieproject samen met Malta.