PROGRAMMA

Deel ons op social media

Fruchtbere grônd / Fertile Soil

21 juni – 15 juli 2018
Kunst in aardappelschuren

Zo’n 25 kunstenaars uit ‘de vier Frieslanden’ in Noord-Europa exposeren in zeven aardappelschuren op de Oudebildtdijk. De kunst heeft een directe relatie met de landelijke omgeving. Anita van Os -eigenaar van de Roos van Tudor in Leeuwarden en conservator van de Kunstmaand Ameland in 2013 t/m 2016, gaat de tentoonstelling samenstellen. De boerderijen zijn gratis te bezoeken.

De taal van de kunst heeft de potentie om mensen elkaar en hun dagelijkse leven te laten (her)ontdekken. Kunst versterkt cultureel begrip en groei: behalve via de gesproken taal is de communicatie via beelden altijd belangrijk geweest.

Kunst in relatie tot landbouw kan tastbare antwoorden aan Europeanen geven die zichzelf vandaag de dag steeds vaker de vraag stellen waar hun voedsel eigenlijk vandaan komt. Als akkerbouwbedrijven letterlijk hun schuurdeuren openen voor het publiek leidt dat zonder twijfel tot een beter begrip tussen consument en producent, tussen de stedeling en de plattelander, onderwerpen aansnijdend over milieu en natuur, watermanagement, innovatie en duurzaamheid.

Verschillende disciplines van visuele kunst uit West-Friesland, Fryslân, Ostfriesland, Nordfriesland en het zuiden van Denemarken zullen te zien zijn. De verscheidenheid in identiteit wordt vertegenwoordigd in landschapsgerelateerde kunsttentoonstellingen.
Daarnaast zal het moderne akkerbouwbedrijf zichzelf presenteren en is er ruimte voor een sponsor of kennisinstituut.

Langs de hele Oudebildtdijk zullen ca. 20 grote sculpturen van vooral Friese kunstenaars een plekje vinden. De locaties zullen in overleg met de kunstenaars worden bepaald.

Buitenlandse kunstenaars worden uitgenodigd op locatie te werken. Voor onderdak zal worden gezorgd door de producerende organisatie. Er wordt samenwerking gezocht met musea in de deelnemende regio’s; met Schloss Evenburg in Leer is al de afspraak gemaakt dat een compilatie van de tentoonstelling daar van augustus t/m oktober  2018 getoond wordt.

Demonstraties van verschillende kunstvormen maken deel uit van de tentoonstellingen, bijv. houtkunst van bomen, keramiek op een pottenbakkerswiel, fotografieworkshops, maar ook dichters en zangers zullen optreden op de niet voor de hand liggende locaties.

Een uitgebreide catalogus begeleidt deze bijzondere expositie.