PROGRAMMA

Deel ons op social media

Fruchtbere grônd / Fertile Soil

21 juni – 15 juli 2018
Kunst in aardappelschuren

43 kunstenaars uit “de vier Frieslanden” in Noord-Europa exposeren in zeven aardappelschuren langs de Oudebildtdijk. De kunstenaars hebben zich laten inspireren door de landelijke omgeving.

Anita van Os, eigenaar van Galerie de Roos van Tudor in Leeuwarden en conservator van de Kunstmaand Ameland in 2013 t/m 2016, heeft de tentoonstelling samengesteld. De boerderijen zijn gratis te bezoeken.

De taal van de kunst heeft de potentie om mensen elkaar en hun dagelijkse leven te laten (her)ontdekken. Kunst versterkt cultureel begrip en groei: behalve via de gesproken taal is de communicatie via beelden altijd belangrijk geweest.

Kunst in relatie tot landbouw kan tastbare antwoorden aan Europeanen geven die zichzelf vandaag de dag steeds vaker de vraag stellen waar hun voedsel eigenlijk vandaan komt. Als akkerbouwbedrijven letterlijk hun schuurdeuren openen voor het publiek leidt dat zonder twijfel tot een beter begrip tussen consument en producent, tussen de stedeling en de plattelander, onderwerpen aansnijdend over milieu en natuur, watermanagement, innovatie en duurzaamheid.

Verschillende disciplines van de beeldende kunst uit West Friesland, Fryslân, Ost Friesland en  Nord Friesland zijn te zien zijn in 7 aardappelschuren langs de Oudebildtdijk. Daarnaast presenteert het moderne akkerbouwbedrijf zichzelf en is er ruimte voor een sponsor of kennisinstituut.

Verspreid langs de Oudebildtdijk staan ongeveer 30 grote sculpturen, voornamelijk in de voortuinen van de monumentale boerderijen. De deelnemende kunstenaars komen ook uit de 4 Frieslanden.

Eén schuur is ingericht als “Binnen Beeldentuin”. Hier is het kleinere werk te zien van de beeldhouwers die buiten in de Beeldententoonstelling exposeren.

Er is samenwerking gezocht met musea in de deelnemende regio’s; met Schloss Evenburg in Leer is de afspraak gemaakt dat een compilatie van de tentoonstelling daar van 3 augustus t/m 28 oktober  2018 getoond wordt.

Diverse kunstenaars komen op locatie werken. In de schuren zijn demonstraties van verschillende kunstvormen, dichters en performers treden op en er worden lezingen gehouden bij de tentoonstellingen.

Een uitgebreide catalogus begeleidt deze bijzondere expositie. Entree is gratis.

 

Schurententoonstelling Oudebildtdijk 21 juni t/m 15 juli 2018
Openingstijden schuren expositie:
weekdagen van 13.00 – 17.00 uur, zaterdag en zondag 11.00 – 17.00 uur op 23 juni van 9.00 – 17.00 uur
1.  W. Bierma,   Roodpad 3
Johan van Aken: film en film stills
Pedro Bakker: tekeningen
Elena Steincke ( Nord Friesland): schilderijen
Fred Thoolen: tekening
2. F. v.d. Schaar, Oudebildtdijk 60
Jan Hofman, schilderijen
Manuel Knortz (Nord Friesland) : grafiek
Herman van der Made: objecten
Saskia Wagenvoort: fotografie
3.  J.  Hoogland, Oudebildtdijk 201
Yvonne Alting (West Friesland): gemengde technieken
Karin Mennen (Ost Friesland):  schilderijen en sculpturen
Monique Verbruggen en Tineke van Montfort: glasinstallatie
4. Maatschap W.R. en G.F. Schuiling, Oudebildtdijk 287
Anne Feddema: schilderijen
Pieter Postma: fotografie
Fabian Vögler (Nord Friesland): brons sculpturen
5. Fam. T. de Jong, Oudebildtdijk 487   (met kunstboekenwinkel)
Grietje Huisman:  aquarellen
Hauke Jessen (Nord Friesland): houten sculpturen
Gerrit Wijngaarden: schilderijen

6. W. Hoogterp, Oudebildtdijk 771
Barteld Evenhuis: schilderijen
Lotte Middendorp: film en film stills

7. T. Houtsma, Oudebildtdijk 1088
“Binnen beeldentuin”, kleine beelden van de beeldhouwers die buiten in de beeldenroute exposeren

Deelnemende kunstenaars buiten Beeldenroute: Periode: 21 juni – 10 september 2018
Joop van Bergen, Juul Bogemann (West Friesland), Gosse Dam, Ruth Vulto Gaube, Uta Grams (Ost Friesland), Marco Goldenbeld, Evert van Hemert, Peter Hiemstra, Hans Jouta, Jos Kaarsemaker (West Friesland),  Jan Ketelaar, Peter Koelemeijer (West Friesland), Karianne Krabbendam, André van der Linden, Mai Movrin (West Friesland), Frans Ram, Hanshan Roebers, Hanneke Roelofsen, Eja Siepman, Gerrit Terpstra, Oene van der Veen, Auke Wassenaar, Leonard Wübbena (Ost Friesland).