PROGRAMMA

Deel ons op social media

Dagtocht van Terp naar Wad en Gewas

Een dagtocht met de panoramawagen van de Seedykster Toer (www.seedykstertoer.nl). Krijg zicht op hoe de mensen hier leven met de Waddenzee en hoe de landbouw zich hier heeft ontwikkeld. Belangrijk voor ons voedsel!

De tocht begint kwart voor 10 ’s ochtends op ’t Bildt in het dorp Vrouwbuurstermolen op het terrein van De Kultuurfabriek, Leijsterhegedyk 27B, 9071 XB Oude Leije.

De route gaat eerst naar de terp van Hegebeintum: de eerste ideeën van vroeger om droge voeten te houden. Hier is de eerste stop.

Dan naar de Waddenkust: de omslag in de 70-er jaren van de vorige eeuw van landaanwinning naar natuur in het Waddengebied is met deze tocht te zien en te beleven.

Het unieke van deze tocht is dat we in een gebied komen van Het Fryske Gea (de provinciale vereniging voor natuurbescherming in Fryslân), het Noorderleegh (kwelder), dat doorgaans afgesloten is voor publiek. Er wordt een toelichting gegeven door gidsen uit de praktijk: mensen die dit gebied hebben zien ontwikkelen en veranderen. Als de weersomstandigheden het toelaten wordt op de kwelder geluncht.

Vervolgens gaat de tocht over een mooie route door het gebied naar de Oudebildtdijk. Hier staan op een speciaal voor 2018 (Culturele Hoofdstad) aangelegd gewassenveld alle in deze streek (ooit) verbouwde gewassen, waarbij ook de veranderingen in de tijd en het klimaat zichtbaar zijn. Er is een rondleiding van ongeveer  1 uur.

En voort gaat het: door het Bildtse landschap, langs kunstboerderijen en een beeldenroute terug naar Vrouwbuurstermolen alwaar tussen 17 en 18 het einde van de route is.

Compleet verzorgde rondrit
De prijs van de dagtocht bedraagt € 64,–. Hiervoor krijgt u een uniek beeld op ’t Bildt en een compleet verzorgde rondrit.

Klik hier voor tickets.

Op alle genoemde plaatsen is een stop, kunt u rondkijken en is er iets te drinken en/of te eten.
Inbegrepen is tweemaal koffie/thee/fris, met oranjekoek in Hegebeintum. lunch bij de Seedykster toer, broodjes, melk/karnemelk, koffie/thee/fris en suikerbrood bij Gewassenveld. Eventuele dieetwensen kunt u aangeven bij vanplan.nl.

Er is een boekje beschikbaar met uitleg in het Nederlands, Engels en Duits en er reist een gids mee die onderweg uitleg geeft.

Eveneens inbegrepen: gratis bezichtiging van het bezoekerscentrum Hegebeintum en de kerk, het gebruik van de panoramawagen, bezoek aan de musea en de rondleiding (met toelichting) over de gewassenvelden bij boerderij P. Hoekstra aan de Oudebildtdijk.

__________________________________________________________________________

Vrouwbuurstermolen is goed bereikbaar met het openbaar vervoer: buslijn 72, vanaf 08.54 uur vanaf het station in Leeuwarden. ’s Avonds ieder uur terug.

 

Er is mogelijkheid voor een diner op eigen gelegenheid bij restaurant De Molen, www.demolenvrouwenparochie.nl. Dit restaurant ligt tegenover vertrek- en aankomstplaats De  Kultuurfabriek. Reserveren gewenst.

 

De toer start om 09.45 uur.

 

Data:

  • Mei: donderdag 24 en 31 mei
  • Juni, juli en augustus: elke dinsdag en donderdag
  • September: donderdag 6, 13 en 20 september

 

Prijs:  € 64,– voor volwassenen; kinderen t/m 12 jaar:  € 32,–

Kaartverkoop via VanPlan.nl, klik hier.

Max. 36 personen per toer.

Aanmelden kan tot de dag van tevoren tot 14.00 uur.

De wagen is niet geschikt voor rolstoelen.