Nieuwe ‘poëtische’ Malta’s binnen

De eerste nieuwe Malta aardappelen zijn weer aangekomen, van uitstekende kwaliteit en verpakt in speciale jute zakjes met daaraan een Maltees gedicht. Vanaf 30 maart zullen ze ongeveer vier weken lang in deze unieke uitvoering te koop zijn.

Het project ‘Poetic Potatoes’, een onderdeel van het LF2018 hoofdprogramma ‘Potatoes go Wild’, maar ook een onderdeel van programma van de culturele tandemhoofdstad Valletta op Malta, is een samenwerking tussen Stichting De Bildtse Aardappelweken, Aardappelgroothandel Greydanus, Coöperatie Agrico en het Friese algemeen cultureel opinieblad ‘De Moanne’. De al ruim 150 jaar oude economische band tussen Fryslân en Malta (jaarlijks gaan vanuit Fryslân pootaardappelen naar Malta en komen van Malta consumptieaardappelen terug naar Fryslân) wordt letterlijk zichtbaar door middel van literaire poëzie en gedichten van basisschoolleerlingen met die aardappelen heen en weer te sturen .

Dit jaar is er een speciale gedichtenwedstrijd aan gekoppeld. Bij aankoop van een zak Malta-aardappelen bij de geselecteerde supermarkten en groenteboeren, te vinden op de website van Greydanus, krijgt de consument een formulier mee, waarmee een gedicht kan worden ingezonden. Per verkooppunt is er een mooie prijs. Het beste gedicht in de Bildtse, Friese, of Nederlandse taal gaat in 2017 met de laatste zending pootaardappelen en poëzie in het kader van het project mee naar Malta en zal daar in het Maltees en Engels vertaald te lezen zijn.

Volgend jaar maart worden op deze manier voor de laatste keer Malta’s verkocht en eindigt het samenwerkingsproject met de verschijning van een meertalige poëziebundel, die zowel op Malta als in Nederland te koop zal zijn. De poëzie van de kinderen zal vanaf de herfstvakantie 2018 te zien zijn in het Natuurmuseum Fryslân.

De eerste Malta’s zijn aangeboden aan de zeven akkerbouwers, die in juni/juli 2018 een kunsttentoonstelling in hun schuren onderdak geven, ook als onderdeel van ‘Potatoes go Wild’. Het zijn de families van der Schaar en Bierma uit Oudebildtzijl, de families Hoogland, Schuiling en de Jong uit St. Annaparochie, Hoogterp uit St. Jacobiparochie en Houtsma uit Westhoek., Alle boerderijen zijn gelegen langs de Oudebildtdijk. Anita van Os van galerie Roos van Tudor in Leeuwarden selecteert kunstenaars voor de zeven schuren uit de vier oude Frieslanden: Westfriesland (Noord Holland), de provincie Fryslân, Ostfriesland (net over de grens in Duitsland) en Nordfriesland (tegen de Deense grens in Duitsland). Ook deze al oude economische en culturele verbinding zal hiermee weer zichtbaar worden.

Axomama

Extra voorstelling op woensdag 5 juli. 

6, 7 en 8 juli zijn uitverkocht.

Vol = vol!